Leblebinin Faydaları


Leblebinin Faydaları

Leblebi, çiğ nohutun kavrulması ile oluşturulan bir kuruyemiş çeşididir. Dünya üzerinde onaylanmış bir şekilde üretilen ilk leblebi Çorum iline aittir. 17. Yüzyılda yaygın bir şekilde leblebicilik yapılırdı. Sadece leblebicilik üzerine İstanbul’da 100 işletme bulunmaktaydı. Bu sayı dönemin şartlarına göre oldukça fazladır. İlk olarak 1370 yılında bulunan leblebi, şimdilerde popülerliğini yitirmiştir.

Leblebinin Yapılışı

Leblebi, nohutun zorlu ve bir çok işlemden geçtikten sonra elde edilir. Çiğ nohut 3 gün boyunca, her gün yeniden olmak üzere tavlama adı verilen bir işlemden geçer. Bu işlem ısıtma işlemi olarak adlandırılır. 15 günlük dinlenme süresinden sonra leblebinin kabarmasını sağlamak için ısıtılması gerekir. Ardından üzerine basınç uygulanarak ve aynı zamanda ısıtılarak kabuklarından arındırılır. Bu işlemden sonra leblebi hazırdır. Fakat arzuya göre bir kez daha kavrulup, çifte kavrulmuş leblebi elde edilebilir.

Leblebinin Faydaları Nelerdir?

a. Leblebinin içeriğindeki besin ögeleri:

  • A Vitamini
  • B Vitamini
  • E Vitamini
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Bakır
  • Potasyum
  • Sodyum

b. Leblebinin faydaları:

  • Sinir sistemi hastalıklarının önlenmesini sağlar.
  • Kalp ve böbrek hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Saçların daha kuvvetli olmasını sağlar.
  • Uyku sorununu ortadan kaldırır.
  1. Leblebi içeriğindeki E Vitamininden kaynaklı olarak cilt sağlığını destekler. Lapa yapılarak cilde direk uygulanabilir. Fakat kavrulmamış leblebi kullanmak cilt için daha sağlıklıdır. Ayrıca nohut içerikli besin maddelerinin tüketilmesi ciltte oluşan yara izlerinin geçmesini sağlar. Kırışıklıkların giderilmesinde yardımcı olur.
  2. Leblebi saç sağlığı içinde bire birdir. Kepek problemine çözüm olduğu gibi saç dökülmelerini de önler. Leblebi tüketimi saçların saç derisine daha sağlam tunmasına yardımcı olur.
  3. Leblebi tokluk hissi yarattığından kilo vermek isteyenlerin tüketmesi gerekir. Hem vücudun ihtiyacı olan besin maddelerini içerir hem de sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
  4. Leblebi kolestrol dengesini sağlar. Günlük olarak bir kaç avuç leblebi tüketmek, kötü kolestrol sorununa çözümdür. Bu sayede kalp krizi riski azalır ve felç geçirme olasılığı düşer. Leblebinin en önemli özelliği kalbe olan faydasıdır. Tüm araştırmalar sonucu leblebinin kalp sağlığını koruduğu kanıtlanmıştır.
  5. Leblebi uyku dengesini de düzenler. Yatmadan önce yenmesi daha sağlıklı uyku çekmeye yardımcı olur. Bunun sebebi içeriğindeki aminoasit ve serotonindir.
  6. Leblebi stres ve depresyon için birebirdir. İçinde barındırdığı triptofan sayesinde stresi engeller ve sinir sistemi sorunlarına çare olur. Seratoninin etkisi ile de sakinliği sağlar. Bunların yanı sıra hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir.
  7. Leblebi demir barındırır. Bu durumda bağışıklık sisteminin normal bir şekilde çalışması ve kansızlık sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi için en önemli ögelerden biri demirdir.
  8. Leblebi mineral içerikli olduğu için kadın hastalıklarının tedavisinde yardımcı etkendir. Ayrıca meme kanserininden koruduğu bilinmektedir.
  9. Leblebi kalsiyum ve manganez içerir. Bu da vücuda enerji sağlar. Kalsiyum kemik dokusu için önemli olduğundan leblebi tüketmek, kemikleri de güçlendirir.
  10.  Leblebi emziren anneler için sütün artmasına yardımcı olur. Folik asit süt üretimini arttırır ve leblebide bol miktarda folik asit bulunur.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 23 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın