Nanenin Faydaları


Her evin mutfağında mutlaka bulunan ve yemeklerde kullanılan nanenin yararları saymakla bitmiyor. Gerek kuru, gerekse yaş naneyi tüketmek oldukça faydalı. Yüz yıllardan beri alternatif tıpta da kullanılan nane; mucizevi özellikleri ile günümüze kadar gelmiştir.

A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan nane; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve folatları da içinde barındırır.

NANENİN SAĞLIĞA YARARLARI

Sindirim Sistemine Yardımcı

Sindirim sistemini koruyan ve temizleyen nane; bağırsak hareketlerini arttırır ve mide bulantılarına iyi gelir.

Baş Ağrısına İyi Gelir

Ferahlatıcı ve yatıştırıcı özelliği bulunur. Kuru nane yaprağı tüketimi veya nane çayı baş ağrısını dindirdiği gözlemlenmiştir, ayrıca migren ağrılarına da iyi geldiği bilinmekte.

Solunum Yollarını Rahatlatmak İçin Nane

Kuvvetli kokusu ve aroması sayesinde solunum yollarını açar. Astım ve bronşit gibi rahatsızlıkların ataklarını engeller ve göğüs sıkışmalarını geçiştirir.

Depresyon ve Nane

Günümüzde, kalabalık şehir hayatının da etkisiyle çoğu insanın yakalandığı bu rahatsızlığa nanenin olumlu yönde etkileri var. Güçlü aroması ve kokusu sinir sistemine uyarıda bulunuyor, kendinizi halsiz ve mutsuz hissettiğiniz anlarda nane çayı çok işe yarayacaktır.

Kilo Vermeye Yardımcı

Etkili bir uyarıcı olan nane; sindirim sistemini ve enzimlerini uyarır ve yağ yakımını hızlandırır.

Ağız Bakımı

Ağız kokusuna da nanenin faydaları olduğu gibi, diş etlerini de güçlendirir. Ağızdaki mikropları öldürür ve ağız yaralarına iyi gelir.

Kansere İyi Geliyor

Çeşitli araştırmalar sonucunda nanenin kanser türlerine karşı olan savaşı ispatlanmış.

NANENİN KULLANIM ŞEKİLLERİ

Salatalara ve yemeklere güzel koku ve tat katmak amacıyla katılabilir.

Doğrudan çiğnenip, tüketilebilir. Bu şekilde kullanımı, ağız kokusu ve ağız yaraları için daha çok tercih edilmelidir.

Ayran, limonata ve su ile beraber tüketilebilir.

Demlenerek çay halinde tüketilebilir, en hızlı şekilde tesir eden kullanım şekli de budur.

Nane Çayının Hazırlanışı

Yaş naneyi el ile 3-4 parçaya bölündükten sonra düz bir zemine yatırıp, kuruması beklenir. Yaklaşık olarak 24 saat yaprakların kuruması için yeterli olacaktır, 24 saatte kurumazsa, kuruyana kadar beklenmelidir. Kuruyan nane yapraklarını kullanım miktarına göre kaynamış suya döktükten sonra 15 dakika kadar demlenmesi için bekletilir. 15 dakika sonrasında hazır olan çay; limon veya bal ile tüketilebilir.

Nane Tüketilirken Dikkat edilmesi Gereken Durumlar

Nanenin faydaları olduğu gibi, aşırı tüketiminde zararları da olabilir.

Hamilelik zamanında tüketimde aşırıya kaçılmaması gerekir.

Aralıksız 8 haftadan fazla tüketilmemelidir.

Mide problemleri olan insanların dikkat etmesi gerekir çünkü; mide asit dengesini bozabilir.

Aşırı kullanımda ishal yapabilir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın