Fıstığın Faydaları


Fıstığın Faydaları

Öksürük şurubu bile yapılabilen bu yemiş türü, sakız ağacıgiller adı verilen ve Latince ismi Ancardiaceae olan bir meyvedir. Sıcak iklimin hakim olduğu yerlerde yetişir. Türkiye dışında Türkmeistan ve Ortadoğu ülkesi olan İran Antep fıstığının anavatanı sayılmaktadır. Buna nazaran en çok yetiştirilen 2. ülke Amerika’dır. Antep fıstığının çeşitli türleri olmasının yanı sıra en çok “İran fıstığı” olarak adlandırılan türü yetiştirilmektedir.

 Antep fıstığı, yurdumuzda Gaziantep bölgesinde bol miktarda yetiştirilmektedir. Bölgenin adını alan fıstık, sağlık açısından faydalıdır. Özellik ile cinsel yaşamın düzene girmesini sağlayan Antep fıstığı, bol miktarda besin ögesi içerir. Resveratrol adı verilen bir antioksidan içerir. Bu antioksidan kansere karşı koruyucudur. Birçok yemiş türünde olduğu gibi doymamış yağ içerir. Böylelik ile kolestrol yükselmesi sorunu yaşanmaz. Yapılan araştırmalara göre kansere karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.

Antep fıstığının içeriğindeki besin ögeleri nelerdir?

  • C Vitamini
  • E Vitamini
  • B1
  • B2
  • Protein
  • Antioksidanlar

Antep fıstığının faydaları nelerdir?

  • İçerdiği C Vitamini sayesinde enerji sağlar.
  • B1 ve B2 sayesinde zihni güçlendirir.
  • Antioksidanlar sayesinde kalp hastalıklarını önler.
  • Böbreklerde oluşan ağrıların geçmesini sağlar.
  • E Vitamini sayesinde cildi ve bedeni rahatlatır.
  • Protein içermesi ile kas sistemini güçlendirir.
  • Bağırsakların çalışmasında faydalıdır.
  • Karaciğerin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Cinsel yaşamı güçlendirir.
  • Hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.

Sağlık açısından genel olarak faydalı olan antep fıstığı, alternatif tıp denilen bitkisel tedavi yollarında kullanılan bir yemiş türüdür. Antep fıstığı, protein ve fosfor yönünden kırmızı eti geride bırakır. Ağaçta yetişen bu yemiş kurutularak tüketilir. Vücuttaki organları korur. sindirimi kolaylaştırıp, kabızlığın önüne geçen Antep fıstığı, kalp hastalıkları için vazgeçilmezdir. Antep fıstığını düzenli olarak, günde 100 gram kadar tüketmek daha dinç olmayı sağlar. Akciğer problemlerinde de tüketilebilir. Özellik ile enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, doktor tedavisinin dışında ikinci bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Antep Fıstığı Türleri

Antep fıstığı, çeşitli türlere sahiptir ve getirisi yüksektir. Özellik ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir çok şehirde fıstık yetiştiriciliği yapılır. Antep ve Urfa bu illerin başında gelir. Bu fıstık türlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Tekin
  • Barak yıldızı
  • Kırmızı
  • Halebi
  • Uzun

En fazla gelir getiren ve kaliteli olan fıstık çeşidi Tekin’dir. Antep’de yetişen bu tür sıcak iklimin hakim olduğu her yerde yetişebilir. Daha sonra ise Barak Yıldızı türü gelir. Bu tür yazın son ayında toplanabilir ve yazın yetişir. Olgunlaşma süresi kısadır. Halebi türü ise verimsiz bir türdür. Kalite konusunda Tekin türünün özelliklerini taşısa da üretimi azdır. Ülkemizde en yaygın şekilde üretilen tür ise Uzun türüdür. Eylülde olgunlaşan bu tür, Antep fıstığının en kabul gören türüdür.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın