Ispanağın Faydaları


Ispanak, yeşil yapraklı bir sebzedir. Orta Asya kökenli olup buradan dünyaya yayılmıştır. Tadında az miktarda acılık vardır. Yemeği yapılabildiği gibi salatalarda da tüketilebilir. Amaranthaceae türüne mensuptur. 1 metreye kadar büyüyebilen ıspanağın faydalarından dolayı tüm dünyada kullanılmaktadır. Günümüzde ıspanağı her mevsim bulmak mümkündür. Fakat aslında kış sebzesidir. Çok miktarda vitamin içerdiği için alternatif tıp biliminde hastalıklara şifa olarak kullanılır. Lif ve protein içermesinden dolayı doyurucu ve besleyicidir.

Ispanağın içeriğindeki besin maddeleri nelerdir?

  • Protein
  • Niasin
  • Lif
  • Piridoksin
  • Pantotenik
  • Tiamin
  • Sodyum
  • Kalsiyum
  • Bakır
  • Demir
  • Riboflamin
  • Magnezyum
  • Çinko
  • Karoten-B
  • A – B – C – E – K vitaminleri
  • Potasyum
  • Lutein-Zeaksin

Bir çok sebze ve meyvede bulunmayan besin ögelerini içeren ıspanak, vücudun ihtiyacı olan faydayı sağlamak açısından güçlü bir bitkidir.  Doymamış yağ barındırır ve bu yağların sağlığa zararı yoktur. Lif içeren yapısı sayesinde tok tutar ve diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Ayrıca lifin sindirim sistemine olan yararından dolayı, ıspanak tüketenlerde kabızlık sorunu görülmez. A Vitamini içeren ıspanak, göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Görme yetisini kuvvetlendirir ve göz hastalıklarına karşı korur. Kan hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve kemikleri güçlendirir.

Ispanağın faydaları nelerdir?

  • Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kansere karşı korur.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Göz hastalıklarını önler.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Mide rahatsızlıklarını giderir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Yaşlılğa bağlı beyin hastalıkarından korur.
  • Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
  • Kan basıncını dengede tutar.
  • İltihaplanmayı engeller.
  • Migren gibi şiddetli baş ağrılarının oluşmasını önler.
  • Astıma iyi gelir.
  • Metabolizmayı güçlendirir.
  • Yoğun demir içermesi ile kansızlığı önler.
  • Cildin sağlıklı görünmesini sağlar.
  • Akne oluşumunu engeller.
  • Saçlara parlaklık verir ve güçlendirir.

Ispanağın zararları nelerdir?

Aşırıya kaçmadan tüketilen ıspanak sağlık sorunları için çözüm niteliği taşır. Ancak her besin maddesinde olduğu gibi ıspanağı da aşırı tüketmek yan etkilere neden olur. Fazla tüketilen ıspanak vücudun faydalı mineralleri emmesini engelleyeilir. Ispanağın içinde Oksalit asit denilen bir bileşik bulunur. Bu bileşik seviyesinin vücutta artması, faydalı minerallerin vücuda karışmasına engel olur.

Yoğun ıspanak tüketimi devamlı bir gaz haline neden olur. Bu da mide de kramplara yol açar. Gaz ile beraber gelen şişkinlik hissi rahatsızlık yaratır. İshal sorunu yaşayan kişilerin ise bir müddet ıspanak tüketmemesi önerilir. Ispanak kabızlığa engel olup sindirimi kolaylaştırdığı için ishal durumunun artmasına neden olabilir.

Ispanak tüketimine dikkat edilmez ise böbrek sorunları baş gösterir. Böbreklerde kalsiyum eksikliği yapan madde olan Ürik asitin oluşmasına neden olur.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 3 Mart 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın