Kahvaltının Faydaları


Kahvaltının Faydaları

Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan kahvaltı, günün asla atlanmaması gereken öğünüdür. Kültürümüzde kahvaltıda sunulan yiyecekler çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Bu yönüyle kahvaltı beslenmemizde en büyük pay sahibidir. Kahvaltının faydaları ise şunlardır:

  •  Akşam yemeği genel olarak erken yenilmektedir. Bu da uyku süresiyle beraber uzun bir açlık dönemidir. Bu uzun açlık sebebiyle uykudan ilk uyanıldığında tansiyon ve şeker düşük olabilir ve halsizlik görülür. İyi bir kahvaltıyla güne başlamak tansiyonu ve şekeri dengeleyerek halsizliği giderir.
  • Sabah kahvaltı edilmediğinde beyin gıdalardaki vitamin ve hormonlarla uyarılmamış olur. Bu da enerji azlığı, konsantrasyon bozuklukları ve dikkat eksikliğine neden olur. Bu sebeple mutlaka kahvaltı edilmelidir. Güne daha zinde başlamak, kahvaltının faydaları arasında en önemlisidir.
  • Kahvaltı, mide fonksiyonlarını da normale döndürür. Kahvaltı etmeden direkt öğle yemeği yemek, bilhassa ağır yiyecekler tüketmek; mide ağrılarına, bulantılara hatta mide kaynaklı baş ağrılarına neden olur.
  • Kahvaltı alışkanlığı bağırsakların da düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Bilhassa kahvaltıda lif yönünden zengin yiyecekler tüketmek, kabızlık sorununu önler.
  • Türk kahvaltı kültüründe tüketilen gıdaların başlıcaları zeytin, peynir, tereyağ, yumurta ve yeşilliklerden ibarettir. Maalesef kötü bir alışkanlık olarak siyah çay içilmekte, bu ise vitamin kaybına neden olmaktadır.
  • Tek bir kahvaltıda pek çok çeşit tüketilmemelidir. Çeşit ne kadar az olursa yenilenlerin vücut tarafından emilimi o kadar kolay olur. Eğer sürekli aynı şeyler yemekten hoşlanılmıyorsa her kahvaltıda farklı gıdalar tüketilebilir.
  • Kahvaltı, bağışıklık sistemini de güçlendirmekte; hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır.
  • Gün içerisinde tokluk hissini arttırarak zayıflamaya katkı sağlaması da kahvaltının faydaları arasındadır. Bu sebeple diyet uzmanları uyandıktan sonra 1 saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapılmasını önermektedir.

Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Kahvaltının  Önemi

  • Çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin zihinsel ve bedensel gelişiminde kahvaltının önemi tartışılamaz. Oysa ki tam aksine bu yaş grupları kahvaltı etmemekte direnirler. Bunun nedeni sabah midelerinde hissettikleri bulantıdır. Halbuki bu bulantı birkaç lokma yedikten sonra geçecek ve iştahları açılacaktır.
  • Yapılan araştırmalarda kahvaltı etmeyen çocukların kahvaltı alışkanlığı yerleşmiş çocuklara göre başarısız olduğu tespit edilmiştir. Anne ve babaların bunu dikkate alarak onları mutlaka kahvaltı etmeye ikna etmeleri gerekir. Canlarının çekmesi beklenmemelidir. Bazı alışkanlıklar ancak bir süre sonra yerleşir. Kahvaltıya alışmamış kimseler için de durum böyledir.
  • Çocukların kahvaltısında mutlaka bulunması gerekenlerin başında süt gelmektedir. (Ancak alerjik bir durum yoksa)
  • Vücut için gerekli olan proteinler et, süt, yumurta gibi gıdalarda bulunmakta; bunun da gerekli miktarda alınabilmesi ancak kahvaltı yapmakla mümkün olmaktadır.

Metabolizmanın hızlı olduğu, vücudun kendini yenilediği sabah saatlerinde yenilen kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Kahvaltının faydalarını saydıktan sonra mutlaka her gün kahvaltı etmenizi öneriyoruz.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 26 Mart 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın