Kirazın Faydaları


Kirazın Faydaları

Bahar ve yaz aylarının kulaklara küpe olan meyvesi kiraz, genellikle kırmızı, nadiren sarı renkte olan bir meyvedir. Yumuşak , etli bir meyve olduğu ve hafif bir lezzet taşıdığı için severek tüketilir. Karabodur, napolyon, stella, lambert gibi pekçok çeşidi olan kirazın faydaları  oldukça fazladır :

  • Bahar ayları ile beraber vücutta bir temizlik işlemi başlatılır. Kiraz, bahar sonunda yetişen bir meyve olarak kanı temizlemekte vücuda yardımcı olur. Bayat ve karışık yenilen yemeklerin vücuda vereceği zararların önüne geçer.
  • Kiraz, lifli yapısı ile bağırsakları çalıştırır. Bünyesi kabızlığa yatkın kişileri kabızlık sıkıntısından kurtarır.
  • Cildin dostu olan kiraz, yüz ve boyundaki kırışıklıkları yok etmeye yardımcıdır.
  • Asitli  ve yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi sonucu yorulan karaciğerin dostu olan kiraz, karaciğerin yükünü hafifletmektedir.
  • Düzenli kiraz tüketimiyle karaciğer normale döner. Bu durum, sindirim gücünü artırarak normale çevirir. Kirazın içerdiği levüloz adlı şekerin kolay sindirilebilmesi sayesinde, şeker hastaları da kirazı korkmadan tüketebilmektedir.
  •  Kiraz, yapısındaki fosfor sayesinde vücuda sakinlik verir. İçerdiği A vitamini ile gözlerin de dostudur.
  •  Kiraz ayak şişmesi ve karında şişkinlik durumlarında da faydalıdır.  Bunun için kirazın kendisini yemenin yanında, saplarını ayrık ve mısır püskülü ile kaynatarak, elde edilen suyu süzüp içmek yeterlidir.
  • Yapısında bulunan kinik asit sayesinde böbreklerin dostu olan kiraz, böbreklerin taş ve kum yapmasını önler. Mevcut olan taşların ise dökülmesine  yardımcı olur.
  •  Vücutta fazla suyu barındırmayan kiraz, idrar söktürmede de mahirdir. İdrar söktürmek için ise kirazın saplarını arpa ile kaynatıp elde edilen suyu içmelidir.
  • Mideyi kuvvetlendirmek için , bol kiraz yemek yeterlidir.
  •  İdrar zorluğunda kirazın çekirdeklerini döverek suda kaynatılır. Su soğuduktan sonra içilir. Vücutta su barındırmamasıyla ödem riskini de azaltır.
  • Vücutta biriken ürik asit ve ürat tuzlarını atarak romatizma, gut hastalığı, damar sertliği ve eklem kireçlenmelerinde tedaviye destek olan faydalar gösterir.
  • Orta yaş üstü kadınların sorunlarından biri olan menopoz problemlerinde, kiraz  sorunları oldukça azaltmaktadır. Kiraz ,bünyesindeki antosiyanin maddesi sayesinde ağrıları dindiren ve stresi yok eden bir özelliğe sahiptir. Ağrı kesici özelliği o kadar güçlüdür ki, aspirinden on kat daha fazla tesir göstermektedir. Günde 20 tane kiraz yiyerek ağrı kesici almış gibi bir tesir görülebilir.

DİYETLERİN ARANAN MEYVESİ 

Kiraz, içeriğindeki liflerle diyet yapanların da gözbebeği olan bir meyvedir. Haziran ayının ortası olan günlerde zayıflamak için 3 öğün yarımşar kilo kiraz yenilmelidir. Bunun dışında sadece bol bol bitkisel çay ve sade su içilmelidir. Kurutulmuş kiaz sapını kaynatıp içmek de tedaviye yardımcı olacaktır. Bu sayede büyük oranda zayıflama sağlanabilir.

HERŞEYİYLE FAYDALI MEYVE

   Kiraz sadece meyvesiyle değil, ağacının her parçasıyla farklı alanlarda kullanılan bir bitkidir. Bunların kullanım alanları ise kısaca şöyledir :

  • Kerestesinden kaliteli mobilyalar üretilir.
  • Ağacının zamkından şapka üretiminde ve tekstilde yararlanılır.
  • Kirazın sapı, yaprakları , çekirdeği ve çiçekleri ise tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın