Marulun Faydaları


Marulun Faydaları

Marul, daha çok kuzey yarım kürede yetiştirilen geniş ve yeşil yapraklı, sebze olarak tüketilen bir bitkidir. Bileşikgiller ailesinin üyesidir. Latince ismi Lactuca Sativa’dır. Anadolu’nun her yerinde görülebilir ve bir çok türü yaygınlaşmştır. Çiçeği tüyüz ve sarı renklidir. Ayrıca marul 30 cm’den başlayıp 100 cm’ye kadar büyüyebilir. Yaprakları idrar söktürmeye yarımcı olup, aynı zamanda anne sütünü arttırır. Marul, yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Antizpazmotik etki yapar. Andolu’da yaygın görülen marul türleri şöyledir;

  • Eşşek marulu
  • Acı marul
  • Kıvırcık
  • Deniz marulu
  • Yağ marulu

Eşşek Marulu: Özellik ile yetiştirilmez. Yabani ortamda kendi kendine büyür.

Yağ Marulu: Eşşek marulu ile aynı özellikleri taşımaktadır.

Deniz Marulu: Aslında bir yosun türüdür. Denizde kendi başına yetişir. Genellik ile durgun ve sığ bölgelerde görülür.

Kıvırcık: Marulun en çok tercih edilen ve tüketilen türüdür. Ilıman iklimin hüküm sürdüğü her yerde yetişebilir.

Acı Marul: içeriğindeki sütü sakinleştirici ve uyuşturucu etki yapan bir türdür. Acıdır ve yapraklarının ucu sivridir.

Anadolu’da en çok salatalarda çiğ bir şekilde tüketilen marul, Çin’de kökleri ile birlikte pişirilerek de tüketilmektedir. Yapraklarında süt bulunur. Salatalarda kullanılan marul çeşidi normalde serin ilkim şartlarında yetişebilir. 3 ayda olgunlaşır ve toplanmaya hazır hale gelir. Eskiye nazaran ülkemizde de marulun çeşitleri tüketilmeye başlanmıştır. Seracılık vesilesi ile yılın her ayı yetiştirilebilmektedir.

Marulun faydaları nelerdir?

  • Sakinleştirici özelliğe sahiptir.
  • Tansiyonu dengede tutar.
  • Uykusuzluğu giderir.
  • Kadınlarda adet sancısını azaltır ve düzensiz adet kanamalarını dengeye sokar.
  • İştahı arttırır.
  • Besilerin sindirimini sağlar.
  • Kolay sindirimden kaynaklı olarak kabızlığı giderir.
  • Toksinlerden arındırır.
  • Sarılık hastalığını önler.
  • Basurun sebep olduğu ağrı, acı ve kanamaların azalmasına yardımcı olur.
  • Öksürüğün giderilmesini sağlar.
  • Balgamı yok eder.
  • Romatizma ağrılarını keser.
  • Kemikleri güçlendirir ve erimeyi önler.
  • Kan şekerini dengeler. (özellik ile şeker hastaları için bire birdir.)
  • Çocuk gelişiminde önemli etkiye sahiptir.
  • Hastalıkların daha hızlı geçmesine yardımcı olur.
  • Çarpıntıyı önler.
  • Gereğinden fazla cinsel isteği azaltır.
  • Karaciğer yetmezliğine iyi gelir.
  • Ergenliğe bağlı sivilcelerin çıkmasına engel olur.
  • Apse ve çıban tedavisinde aktif rol oynar.
  • Böbrek hastalıklarını giderir.

Marulun içeriğinde bir çok besin maddesi vardır. Bu neden ile insan sağlığında tek bir nokta yerine genel olarak etkilidir. Kalsiyum deposudur ve mineraller içerir. Özellik ile çinko ve fosfor açısından zengindir.

Marulun içerisinde bulunan besin ögeleri nelerdir?

  • A Vitamini
  • C Vitamini
  • B Vitamini
  • D ve E Vitaminleri
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Çinko
  • Demir
  • Bakır
  • Sodyum
  • İyot

Marul vb. yeşil bitkiler çabuk ve taze tüketilmelidir. Bunun sebebi içerisindeki besin ögelerinin çabuk ölmesidir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın