Muşmulanın Faydaları


Muşmulanın Faydaları

Muşmulanın sağlık açısından yararlarıyla alakalı olarak yapılan fazla bilimsel araştırma yoktur. Bu nedenle de muşmulanın içeriği hakkında henüz çok detaylı bilgi sahibi değiliz. Yine de bol miktarda C vitamini içeren ve kalorisi oldukça az olan muşmula meyvesinin, bazı yararlı özellikleri de bilinmektedir. Bu meyve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde faydalı olması yönünden çok rağbet görmektedir.

Muşmulanın bilinen bazı faydaları şunlardır:

İltihap Giderici: Muşmulanın bağırsaklara da faydası vardır. Bağırsaklarda ortaya çıkan iltihaplara karşı muşmula meyvesinin iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Bunun için muşmula çayı önerilir.

Böbreklere Faydalı: Muşmulanın böbreklere faydalarını anlatmadan önce böbrek rahatsızlıklarına göre muşmula kullanımının değişik etkileri olabileceğini, bu nedenle hastaların öncelikle doktor kontrolünden geçmeleri önemlidir. Muşmulanın böbrekler için bilinen en yaygın faydası, yaprağının kaynatılıp böbrek taşları için tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Maydanoz kökleriyle birlikte iyice öğütülen muşmula yapraklarının, böbrek taşlarını düşürücü özellikte olduğu düşünülür.

Sindirim Sistemine Yararlı: Bağırsak hareketlerini artırıcı özellikteki muşmula, bu yönüyle sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. C vitamini açısından zengin olan meyve, sindirim sistemi organlarına iyi gelmektedir.

Kan Dolaşımı: Kan dolaşımının artmasıyla metabolizmamız hızlanır. Muşmula meyvesi, kan dolaşımını hızlandırması yönüyle bu faydayı da sağlayan bir meyve türüdür. Bu sayede bu faydalı meyve, vücudumuzdaki toksinlerin atılma sürecini hızlandırır.

Sinir Sistemine Yararlı: Düzenli biçimde muşmula tüketmeniz halinde sinir sisteminiz için fayda sağlamış olursunuz. Kan dolaşımını hızlandırmakta olan muşmula, beyne giden oksijenin daha düzenli seyrini sağlar. Bu sayede zihniniz de olumlu etkilenir.

Enerji Sağlayıcıdır: Hastalıklara karşı pek çok faydası olan muşmula, yalnızca şifa kaynağı olarak değil enerji kaynağı olarak da kullanılır. Anadolu’nun pek çok yerinde enerji vericiliği nedeniyle muşmula kullanımı yaygındır. Turşusu yapılan muşmulanın tatlısı da yapılmaktadır. Ayrıca muşmuladan kurutarak da faydalanılmaktadır. Tam bir enerji kaynağı olan muşmula yıl boyunca tüketilir.

Zayıflatıcıdır: Çağımızın en önemli dertlerinden olan fazla kilolar konusunda da muşmulanın etkisi vardır. Bağırsak hareketlerini hızlandıran muşmula, engel olan unsurları kaldırdığı için zayıflatıcı bir özelliğe sahiptir.

Muşmulanın Çekirdeğinin Faydaları: Muşmulanın meyvesinin yanı sıra çekirdeği de faydalıdır. Muşmula çekirdeğinin sindirim sistemi için yararları vardır. İdrar söktürücü de olan muşmula çekirdeğinin, idrar yolu enfeksiyonlarından tedavi amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir.

Muşmulanın Diğer Faydaları

Muşmulanın çayı yapılarak astım, bronşit gibi hastalıklara karşı tedavi niteliğinde içilebilir. Bu sayede astım ataklarının şiddeti azaltılabilir.

Yüksek oranda C vitamini içeren muşmula, solunum yolları enfeksiyonlarına karşı faydalıdır.

A vitamini içeren muşmula, göz sağlığı için yararlıdır.

Öksürüğe karşı yararlıdır.

Antioksidan olan muşmula ile muşmula yaprağının suyunu kaynatıp ağızda çalkaladığımız takdirde, ağız içerisindeki mikropları öldürecektir.

Muşmulanın kendisi ve yapraklarını kaynatarak kas ağrıları, romatizma gibi şikayetlerde uygulamak mümkündür. Bu uygulama ağrıları kesici özelliktedir.

Kolon kanserini engelleyen muşmulanın ekstresi de yüksek tansiyona iyi gelmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 14 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın