Narın Faydaları


Narın Faydaları

Nar çoğunlukla Anadolu ve İran’da yetişen, kırmızı renkli, içinde küçük ve kırmızı bir sürü taneler olan bir meyvedir. Doğal antibiyotik olarak isimlendirilebilecek olan nar meyvesi; bağışıklık sistemini güçlendirir. Narın faydaları ekşi veya tatlı cinste olmasına göre değişebilmektedir.

Genel olarak narın faydaları 

Nar yemek, kalp-damar hastalıklarını önlemede etkilidir. Kalbin anormal çarpıntısına şifa verir. Narda yeşil çayın 10 misli antioksidan bulunmasıyla nar, kanseri de önlemektedir. Mideye şifa olur. C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Nar suyunun faydaları

Yapılan araştırmalarda nar suyunun damar tıkanıklığını önlediği ortaya çıkmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde nar suyu ile beslenen hayvanların damar tıkanıklıklarının yüzde 44 oranında gerilediği  görülmüştür. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise nar suyunun ACE denilen enzimi engelleyerek tansiyonu oldukça düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Diş eti problemlerinde narın suyu ve zarları balla karıştırılıp pişirilerek merhem yapılır. Bu merhem, diş etlerine sürüldüğünde diş etleri güçlenecek ve tahriş olmuş bölgeler tamir olacaktır. Hem diş eti iltihaplarında hem böbrek iltihaplarında; günde 2-3 kez bir çay bardağı nar suyunu ağızda bekleterek içmek şifa vericidir.

Nar kabuğunun faydaları 

Narın meyvesinin kabuğu, ishale karşı kaynatılıp, nar suyu miktarının yarısından daha fazla su eklenerek içilmelidir.

Bağırsak parazitinde nar kabuğunu kaynatarak suyunu içmek problemi giderir.

Yara ve kesiklerde; narın kabuğunu az miktar suyla kaynatarak soğuyunca suyundan yara bölgesine sürmek yarayı kısa zamanda iyileştirir. Nar çiçeği de yara tedavisinde kullanılmaktadır.

Nar çekirdeğinin faydaları

Dolama ve iltihaplı yaralarda nar çekirdeği ile balı karıştırıp bu bölgelere sürmek şifa olacaktır.

Tatlı Narın Faydaları 

  •   Halsizlik ve güçsüzlük şikayeti olanlar ; vücuda kuvvet vermek için tatlı narın suyunu içebilirler.
  •  Sivilce tedavisinde, tatlı narın suyu tedaviye destek olur.

Ekşi Narın Faydaları 

  • Uçuk için: Ekşi narın ince dövülmüş kabuğunu uçuk üzerine sürmek faydalıdır.
  •  Memeli basurda ekşi narı pişirerek ortasından bölüp basurun üzerine koymak şifa verir.
  • Sivilce için ekşi narın suyunu sirke ile karıştırıp sivilceli bölgeye sürmek şifalıdır.
  • Mide yanmaları: Ekşi nar tüketmek, midenin yangınını keser.
  • İdrar söktürmek için : Nar idrar söktürücü bir meyve olup, ekşi nar diğer narlardan daha fazla idrar söktürür.

Nar ağacının özellikleri ve faydaları 

  •  Nar ağacının hem kabukları, hem yaprakları, hem de gövdesi ve kökü tıbbî amaçlarla kullanılmaktadır. Nar ağacının kök ve gövdesi tanen, nişasta, triterpenler ve alkoloidler açısından zengindir.
  • Nar ağacının kabuğu eskiden beri bağırsak parazitlerine karşı kullanılmaktadır. Fakat zehirlenmelere yol açabildiği için ancak uzmanlar tarafından kullanılır.
  • İshal için narın yaprağı kaynatılarak bu sudan içmek de şifalıdır.

Nar tüketiminde nelere dikkat edilmeli? 

Nar midede çabuk çözüldüğü için esasında hazmı kolaydır. Ancak midesi hassas bazı kişilerde şişkinlik ve gaz yapabilir. Ancak mide ve bağırsak hastalıkları olanlar, küçük çocuklar ve hamileler bu kuvvetli meyveyi fazla tüketmemelidir. Ateşli hastalıklar esnasında tüketilmemesi daha iyidir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Narın Faydaları (1 Yorum)