Üzümün Faydaları


Üzümün Faydaları

Ülkemizde sevilerek tüketilen ; yeşil, kırmızı, mor ve siyah türleri bulunan üzüm; sağlık için oldukça faydalı bir meyvedir. Misket büyüklüğünde taneleri olan bu meyve, çekirdeği ve sirkesiyle de meşhurdur. Bu makalede üzümün faydaları detaylı olarak anlatılmıştır :

  •  Meyveler genellikle yemekle beraber veya hemen sonrasında yenilirse sağlık açısından zararlı olmaktadır. Bunun sebebi, yemeklerle karışan meyvenin alkolleşerek birçok rahatsızlığa kapı açmasıdır. Oysa taze üzüm, yemeğin üzerine hemen yenilebilecek nadir meyvelerden biridir. Çünkü taze üzüm, içerdiği salya salgılama özelliğine sahip pityalin enzimiyle sindirimi kolaylaştırır ve hızlandırır.
  • Sabahları aç karnına yenilecek 7 veya 21 kuru üzüm, zekayı açar ve kansızlık problemine şifa olur.
  •  Kabızlık halinde üzümle cevizi karıştırarak yemek, müshil etkisi yapar. Ayrıca üzüm hoşafı içmek de etkili bir çözümdür.
  • Kuvvet kazanmak için, üzümün tazesi de kurusu da oldukça faydalıdır.

 Akciğer-Üzüm benzerliği 

  •    Bitkilerin şifasını organlara benzerlikleri ile paralel bulan bilim adamları, üzümün akciğerle olan benzerliği üzerinde durmuşlardır. Üzüm içerdiği pityalin adlı etken madde sayesinde akciğer hastalıklarına, bilhassa alerjik astıma şifa olmaktadır.

Mide Şikayetlerinde Üzüm 

  • Mide rahatsızlığı için üzüm suyu içilmelidir. Mide ağrısında üzüm sirkesiyle kızartılmış ekmeğin üzerine nane ekerek mide üzerine kompres yapılmalıdır. Yine mide ağrısı için üzüm sirkesinin içine kil karıştırılıp mide üzerine kompres yapılması iyi gelir.

Taze Beyaz Üzüm Tüketmenin Faydaları 

  •  Kalp ritminde bozukluk yaşayan kişiler için, taze beyaz üzüm kurtarıcı niteliktedir. Günde 200-250 gram taze üzüm tüketerek kalp ritmi düzenlenebilir. Ayrıca taze beyaz üzümün kabuklarında bulunan reservatrol isimli madde, kolesterol seviyesini düşürür ve damar sertliğini önler.
  •    Meyveler içerisinde en güçlü antioksidan meyve, bünyesinde 15 tane antioksidan özellikli etken madde bulunması sebebiyle taze beyaz üzümdür. Bu yönüyle kansere ilaç olması da üzümün faydaları arasındadır.
  •  Beyaz üzüm suyu, kronik yorgunluk şikayeti olanlar için de şifalıdır. Fakat yeni hamileler, taze üzümün içerdiği ellagik asit nedeniyle dikkatli tüketilmelidirler. Çünkü ellagik asit düşük yaptırma özelliğine sahiptir. Karaciğer yağlanması şikayeti yaşayanlar da beyaz üzümde bulunan diethyl-amin maddesi sebebiyle çok fazla tüketmemelidir.
  •   Stresli bir hayat yaşamak zorunda olan ve yoğun çalışan kişiler, öğleden sonraları yarım salkım beyaz üzüm tüketerek rahatlayabilirler ve enerji kazanırlar. Şeker hastaları ise üzüm tüketimi konusunda doktorlarına danışmalıdır.

Üzümün kendisi kadar çekirdeği de faydalı 

  • Sürekli yağlı yiyecekler tüketen kimseler üzerinde araştırma yapılmış; bu yiyecekleri yedikleri gibi üzüm çekirdeği de yemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin kalp-damar hastalıklarına yakalanmadıkları görülmüştür.
  •  Üzüm çekirdeği, bunu içeriğindeki OPC ( Oligomeric Proanthocyanidin) maddesi sayesinde başarmaktadır. Üzüm yerken çekirdeklerini çiğnemek, çekirdeğin içerdiği bu kompleksi açığa çıkaracaktır.

Üzümün Sirkesinden Gelen Şifa

  • Ateşli hastalıklarda üzüm sirkesini ateşlenen bölgeye sürmek ateşi düşürür.
  •   Saç kepeklenmesi için saçı üzüm sirkesiyle yıkamak  kepeği keser. Saçların parlamasını sağlar ve rengini biraz açar.

Üzümün Pekmezi de Birçok Hastalığa Şifa 

  •  Kurdeşen hastalığında üzüm pekmezi içmek şifa olur.
  • Yarayı kurutmak için, kaynatılmış üzüm pekmezi yaranın üzerine konulmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın