Yeşil Fasulyenin Faydaları


Yeşil Fasulyenin Faydaları

Tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi yeşil fasulye de oldukça faydalıdır. Bahar aylarında yetiştirilmeye başlanır. Yaz mevsiminin vazgeçilmez besin maddeleri arasındadır. Kalorisi düşüktür. Doymuş yağ denilen zararlı yağları barındırmaz. Hafta en azından 2 kere tüketmek gerekir.

Yeşil fasulyenin faydaları nelerdir?

  • Kabızlığın önüne geçer.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Bağırsak kanserine yakalanma olasılığını düşürür.
  • Kolestrol seviyesini düşürür.
  • Yavaşlanmayı geciktirir.
  • Göz hastalıklarını önler.
  • Kandaki şekeri dengede tutar.
  • Hastalıklar ile savaşır.

Yeşil fasulye, hamileler için ideal besin maddesidir. Hücrelerin sağlıklı bir şekilde döngülerini tamamlamasına yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücutta serbest bir şekilde dolaşan zararlı maddelerin yok olmalarını sağlar. C Vitamini içermesi ile de enerji verir. Enfeksiyonlara karşı tam bir mücadele içerisinde olan yeşil fasulye, ayrıca kalp ritmini de düzenler. Kolestrolün vücuda yerleşmesini yani emiliminin önüne geçerek kolestrolün belli seviyede kalmasını sağlar.

Yeşil fasulye, bedenin rahatlamasına yardımcı olur. İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncını dengede tutar. Vücutta kum yada taş oluşmasına engel olan yeşil fasulye, karaciğer hastalıklarına da iyi gelir. Ayrıca herhangi bir besin maddesinden dolayı zehirlenme söz konusu ise, belirtiler anlaşıldıktan sonra yeşil fasulye yemek, iyileşme sürecini hızlandırır.

Yeşil fasulyenin içerisinde bulunan besin ögeleri nelerdir?

  • lif
  • A Vitamini
  • Antioksidanlar ( Lutein – Beta Karoten )
  • Folat
  • B12
  • B6 ve B1
  • C Vitamini
  • Demir
  • Kalsiyum
  • Manganez
  • Potasyum

Yeşil fasulye, şeker hastalığına da iyi gelmektedir. Pankreası besleyen yeşil fasulye, kandaki şeker miktarını düzenler. Savaşçı antioksidanlar sayesinde hastalıkların çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Taze fasulye olarakta bilinen yeşil fasulye, gerçekten taze tüketilmelidir. Satın alırken fasulyeyi kırarak test etmek gerekir. Tok bir çıt sesi duyuluyor ise ve esneklik kazanmamış ise satın alınmalıdır. Aksi halde bayat yeşil fasulyenin pek bir faydası olmaz. Bunun sebebi içerisindeki besin ögelerinin çabuk ölüyor olmasıdır. Bu husus tüm sebze ve meyveler için geçerlidir.

Yeşil fasulye çeşitleri nelerdir?

  • Sofia
  • Gina
  • Ebro
  • Cyclone
  • Bronco
  • Bourgondia

Sofia: uzundur ve sırık türü olarak adlandırılır. Aynı zamanda yassı olan bu fasulye türü 25 cm’ye kadar büyüyebilir.

Gina: bodurdur. 18 cm’ye kadar büyüyebilen bu cins, konserve yapımında kullanılır. Ayrıca her iklim türünde yetiştirilebilir.

Ebro: bodurdur ve kılçık bulunmaz. En fazla 17 cm’ye kadar büyür.

Cyclone: baklaları uzundur ve bodurdur. Kılçık bulunmaz ve 20 cm’ye kadar uzayabilir.

Bronco: Fransız tipi denilen ve sanayi üretimi ile üretilebilen fasulye türüdür. 19 cm’ye kadar uzayabilir. Her şekilde tüketilebilen bu tür, Türkiye’de yeni ilgi görmeye başlamıştır.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın